Kunst kijken: rust nemen, nadenken en richting bepalen
De media berichten in sneltreinvaart non-stop over de machtswisseling in Amerika, de nationale verkiezingen en de constante terrorisme dreiging. In alle drukte en ruis laat kunst ons langer stilstaan bij wat er om ons heen gebeurt. AimAtArt bezocht de tentoonstelling ‘Where do we go from here?’, initiatief van het collectief Nieuw Amsterdams Peil. Hierin geven vijfentwintig kunstenaars, in zes galeries, antwoord op de vraag: ‘Hoe nu verder?’
Where do we go from here?
In het felle maatschappelijke debat zorgt kunst voor rust en ruimte. Het letterlijk stilstaan voor een kunstwerk biedt kansen. Kansen om na te denken over je eigen visie en mening. Kansen om vanuit reflectie te gaan handelen. Zo prikkelen de werken in de tentoonstelling ‘Where do we go from here?’ een directe vraag bij de toeschouwer. Welke concrete stappen zet jij om de toekomst vorm te geven?
Make work, move things on
Met positieve insteek geven de kunstenaars hun visie op de toekomst. Kunstenaar Anna Ostoya zegt na grote politieke gebeurtenissen direct weer aan de slag te willen. “To make work, to move things on”, aldus Anna in Metropolis Magazine. In haar collages zie je bekende personages uit de internationale politiek. Poetin en Trump zoenend in een web van knipsels. Een speechende Wilders, Trump en Boris Johnson lijken wel erg op elkaar, nu ze over elkaar zijn geplakt. De collages dwingen je zaken in perspectief te plaatsen. Ook kun je altijd iets maken van een overrompelende situatie. Je blijft niet bij de pakken neer zitten, maar handelt!
Anna Ostoya, ‘Stained Glass’, 2016 / Anna Ostoya, ‘Screens and Screams’, 2016 – Galerie Stigter van Doesburg
Ontdek gedeelde belangen!
De actieve aanpak van Ostoya komt ook terug in de video ‘Sweeping’ (2016) van Paulien Oltheten. Een Griekse vrouw probeert de immigranten in haar buurt te overtuigen geen rotzooi op straat te gooien. Onvermoeid bezemt zij door. Ondanks de cultuurverschillen en taalbarrières probeert zij, met succes, contact te leggen. Situaties verbeteren en stappen zetten doe je namelijk samen met anderen. Uit dit kunstwerk leren we dat het waardevol is een discussie aan te gaan. Er valt vaak een gedeeld belang te ontdekken.
“The police don’t do anything… while on the sign it says not to throw garbage!”
Paulien Oltheten, ‘Sweeping’ 2016 (stills uit de video) – Ellen de Bruijne Projects
Problemen omzetten in kansen
Het politieke debat benadrukt vooral onze verschillen. Kunstenaar David Nuur draait dit om. In elke galerie krijgt de bezoeker een button met de tekst ‘We Share Air’. Zo wordt kunst tastbaar en toegankelijk gemaakt. Het zet ons aan na te denken over dat wat we gemeenschappelijk hebben. Draai jij de zaken weleens om, waardoor problemen veranderen in kansen?
Richting bepalen
Het centrale symbool van de tentoonstelling is de pijl. Te zien in de foto uit 1976 bovenaan deze blog. Hierin loopt de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson met een reusachtige pijl onder zijn arm door de duinen. Hij pakt de onzekere toekomst letterlijk op en gaat er mee aan de wandel. Maar waar naar toe? De werkelijke toekomst is afhankelijk van de stappen die de kunstenaar zelf zet. Zo worden we door dit kunstwerk aangemoedigd onze mouwen op te stropen en zelf de toekomst vorm te gaan geven. Welke richting sla jij in? Je hoofd leegmaken door kunst te kijken is een goed begin!De tentoonstelling ‘Where do we go from here?’ is te zien tot en met 25 februari 2017.
Lees hier meer over het kunstenaarsperspectief op de toekomst!
Afbeelding heading: Sigurdur Gudmundsson, ‘D’où venons-nous? Que sommes-nous? Où allons-nous? (study no. 4)’, 1976