Hoe ga je om met tech-afhankelijkheid?
Dit najaar onderzoekt AimAtArt met ‘Together in Tech’ hoe je met tech en mens de versnelling naar een futureproof organisatie kan maken (het programma vind je hier). Een ‘always on’-mentaliteit speelt hierin een bijzondere rol. Hoewel we de vruchten lijken te plukken van het thuiswerken, zoals meer flexibiliteit, meer aandacht voor familie en meer tijd voor sport, blijkt switching off na werkuren steeds lastiger. Workplace telepressure, een continue drang om snel op werkgerelateerde berichten te moeten reageren, ligt op de loer. Vragen die we ons kunnen stellen zijn: Hoe kunnen we deze drang beperken? En hoe kan deze downside van technologie worden ingezet om een versnelling te creëren?
‘Always on’-mentaliteit
Door de coronacrisis zijn we meer dan ooit afhankelijk geworden van technologie. We kijken vaker op onze werksmartphones en werklaptops tijdens maar ook ná werkuren. We denken vaker aan werkberichten. We willen niks werkgerelateerds missen. Ofwel, we staan continu aan. Deze ‘always on’-mentaliteit wordt door velen omarmd. Het biedt meer flexibiliteit en het bevordert de werkproductiviteit. Dankzij technologie kan je namelijk zelf bepalen waar, wanneer en hoe je je werk uitvoert. Ideaal toch? Maar nu de persoonlijke leefomgeving tevens de professionele werkomgeving is geworden, kan een ‘always on’-mentaliteit nadelig zijn. Het kan ervoor zorgen dat je voortdurend aan werkgerelateerde berichten denkt en, in het ergste geval, continu de drang voelt snel te moeten reageren. Dit fenomeen staat bekend als workplace telepressure.
De downside van technologie
Hoewel je zou verwachten dat het snel reageren op werkgerelateerde berichten de communicatie en werkproductiviteit ten goede komt (wat ook zeker niet valt uit te sluiten), laat recent onderzoek zien dat er ook een downside van technologie is. De continue drang om snel op werkgerelateerde berichten te moeten reageren, kan namelijk herstelprocessen en switching off van het werk in de weg zitten. Dit kan op korte en lange termijn het ontwikkelen van burn-outklachten in de hand werken. Om het welzijn van werknemers te waarborgen is het daarom van belang manieren te vinden die deze negatieve gevolgen kunnen beperken.
Dealen met de downside van technologie
Dus wat kunnen we doen aan deze downside van technologie? Hieronder drie tips op een rijtje.
1. Grenzen stellen
Het bewust kiezen om alleen tijdens werktijd op werkgerelateerde berichten te reageren en aan deze beslissing vast te houden, kan switching off bevorderen.
2. Open communicatie
Het schetsen van duidelijke verwachtingen tussen werknemer en werkgever over het op werkgerelateerde berichten reageren (ná werkuren) is belangrijk. Het voelen van een drang om na werktijd te moeten reageren, kan namelijk het herstellen van werk in de weg zitten.
3. Aparte (werk)ruimte
Het kiezen van een aparte ruimte waar gewerkt wordt en het maken van duidelijke afspraken met een eventuele huisgenoot/partner over wanneer er gewerkt wordt, kan bijdragen aan het scheiden van werk en privé. Dit maakt switching off gemakkelijker en bevordert herstel.
Kortom, in de huidige werkomstandigheden, waarin we meer dan ooit afhankelijk zijn van technologie, lijkt een bewust gebruik hiervan noodzakelijk. Dit om negatieve gevolgen voor het welzijn van werknemers te beperken. Dus wat denk jij? Hoe kunnen we de downside van technologie op een gewenste manier inzetten?
Meer inspiratie en input nodig voor het beantwoorden van bovenstaande vraag? Lees hier hoe kunstenaars de mogelijkheden van technologie verkennen.