Hoe kunstenaars de mogelijkheden van technologie verkennen
Komende maanden onderzoekt AimAtArt met ‘Together in Tech’ hoe je met tech en mensen van deze uitdagende tijd een versneller van je ambities kunt maken. We kijken naar verschillende kunstenaars die een interessante blik werpen op dit thema. Hedendaagse kunstenaars experimenteren namelijk maar al te graag en zoeken de grenzen op van technologie. Dit zet ons aan het denken: willen wij net zo ver gaan als kunstenaars, wat kunnen we van ze leren? Een mooi voorbeeld daarvan is kunstenaar en cyborg Neil Harbisson.
Eyeborg
De Brits-Catalaanse kunstenaar Neil Harbisson (1984) is de eerste erkende cyborg ter wereld. Hij is geboren met achromatopsia, een zeldzame afwijking waardoor hij volledig kleurenblind is. Maar dit liet hem niet tegenhouden om kunstenaar te worden. Sinds hij 21 is, kan Harbisson dankzij een soort antenne bevestigd aan zijn schedel kleuren horen in de vorm van trillingen. Dit maakt hem officieel een ‘cybernetic organism’. Het werkt als volgt: licht frequenties worden opgevangen door zijn antenne, deze worden vervolgens doorgestuurd naar een chip in zijn hoofd die de trillingen omzet in geluiden. Met deze eyeborg kan Harbisson zelfs kleuren waarnemen die voor het oog onzichtbaar zijn. Infrarood is dankzij de lage hoorbare frequentie zijn favoriete kleur; ultraviolet is vanwege de hoge frequentie voor hem de meest agressieve. Hij kiest zijn kleren uit op hoe ze klinken en hij luistert naar schilderijen van Picasso! Maakt deze antenne hem juist menselijker of minder menselijk? Zelf zegt hij hierover: “becoming less human is not bad, we are surrounded by non-human life.”
Sound Palette
Voor de tentoonstelling (IM) POSSIBLE BODIES maakte Harbisson het werk ‘Sound Palette’. Het is een ‘augmented-reality’ installatie waarin je als bezoeker in de belevingswereld van de kunstenaar stapt en kan ervaren hoe het is om muziek te beleven met cyborg-zintuigen. Want Harbisson hoort niet alleen kleuren in de vorm van frequenties, het is voor hem een muzikale ervaring. De combinatie van verschillende kleuren, en dus tonen, kan leiden tot een bepaald muziek akkoord. De kleuren roze, geel en blauw vormen samen bijvoorbeeld het vrolijke c-majeur.
Wat is jouw standpunt over de versmelting tussen mens en technologie? Maakt het ons meer menselijk of veranderen we zelf in robots? En hoe lang zal het nog duren voordat jij dit soort technologische snufjes in laat bouwen? Want voor welke belemmering zou jij graag een technologische oplossing hebben?
(IM) POSSIBLE BODIES is vanaf 23 oktober te zien in Den Bosch. Voor meer informatie over de kunstenaar en tentoonstelling, bezoek de website.
Benieuwd hoe AimAtArt kunst inzet binnen organisaties? Lees er hier meer over.
Credits foto: Neil Harbisson via (IM) POSSIBLE BODIES