Hoe word je net zo’n vernieuwer als Mondriaan? Feedback!
Het was het jaar van De Stijl. De kenmerkende blauwe, gele en rode vlakjes zagen we overal terug. Piet Mondriaan is het boegbeeld van De Stijl. Maar hoe is hij tot die radicale nieuwe beeldtaal gekomen? Een beeldtaal die 100 jaar na dato nog steeds fris en modern aanvoelt. Wat kunnen wij leren van deze meester vernieuwer? Hier zijn vele antwoorden op mogelijk, graag belichten we in deze blog het thema feedback.
Gezamenlijke zoektocht naar vernieuwing
Feedback was de voedingsbodem van de interactie tussen Bart van der Leck en Mondriaan. De interactie tussen deze twee lag ten grondslag aan de radicaal nieuwe kunst.
In 1916 ontmoetten ze elkaar in Laren, toen een levendig kunstenaarsdorp. Beiden waren volop bezig met de zoektocht naar die nieuwe kunstvorm. Want bij deze moderne tijd in het begin van de 20ste eeuw, hoorde een nieuwe beeldtaal. Ze vonden elkaar in een gemeenschappelijk missie en bewandelen zo een anderhalf jaar samen het pad naar vernieuwing.
Vernieuwen door feedback
Ze zochten elkaar regelmatig op, soms zelfs dagelijks. De discussies over de toekomst van de kunst bracht hun ontwikkeling in sneltreinvaart. Door naar elkaars werk te kijken, te luisteren naar elkaars ideeën en visie op de toekomst, raakten ze geïnspireerd. Zo gebruikte Van der Leck als eerste de primaire kleuren rood, geel, blauw. Waar Mondriaan de rest van zijn carrière mee schilderde en zo wereldberoemd is geworden. Naast directe inspiratie, stimuleerden ze elkaar. De kunstenaars waren aan elkaar gewaagd. Ze experimenteerde graag, daagden elkaar uit en vroegen naar elkaars progressie. De twee durfden ook kritisch te zijn. Ze gaven elkaar aan de lopende band feedback. Die feedback pasten ze dan direct toe in hun werk. Om hier de volgende dag weer verder over te filosoferen. De discussies konden ook hoog oplaaien. Zo was de diagonale streep voor Mondriaan een no-go en kon hij niet begrijpen waarom Van der Leck dat nog gebruikte. Toen er te veel verschillen ontstonden in hun werkwijze en ideeën groeiden de kunstenaars uit elkaar.
Lessen van Mondriaan
De interactie tussen de twee kunstenaars heeft er toe bijgedragen dat beide kunstenaars vergaande stappen hebben gezet in hun carrière. Hun vernieuwingsdrang werd gevoed en ze werden geprikkeld om een stap verder te gaan. Wil jij ook vernieuwen? Zoek dan een Van der Leck! Zoek iemand met een zelfde overtuiging en creëer zo een dynamiek dat jullie elkaar tot grotere hoogte brengen. Bevraag ook elkaars gedachtes en acties.
Durf ook kritisch te zijn en moeilijke vragen te stellen. Want alleen dan breng je elkaar tot grotere hoogte en schuilt er wellicht een Mondriaan in één van jullie.
Meer over Mondriaan en Van der Leck? Lees hier de blog die we er eerder over schreven.