Als een jager je doelen achterna: kijken door de lens van Ed van der Elsken
Allemaal willen we onze doelen bereiken. Ze bewegen ons op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Maar hoe kun jij die doelen waarmaken? Kijk eens naar dit vraagstuk door de lens van fotograaf en filmmaker Ed van der Elsken (1925-1990). Hij wist als geen ander hoe hij dit moest doen. Met zijn prachtige foto’s werd hij ontzettend succesvol. Zie de foto’s in deze blog. AimAtArt bezocht de tentoonstelling ‘De Verliefde Camera’ in het Stedelijk Museum Amsterdam om erachter te komen wat we van Van der Elsken kunnen leren. Door de lens van Van der Elsken zien we vier stappen: scherpstellen, erop afstappen, contact maken en successen vieren.
1. Scherpstellen
Een duidelijke formulering van je doelen is stap één. Van der Elsken deed dat op de volgende manier. Altijd was hij op zoek naar hét perfecte onderwerp voor zijn foto’s. Met een verliefde blik slenterde hij door de straten. Overal bewust van zijn omgeving. Extravagante types, mooie meisjes, hangjongeren en het gros van de straat kruiste zijn pad. Zij werden de hoofdpersonen in zijn werk. In het tumult van de straat stelde Van der Elsken zijn camera scherp op de figuren die hem de beste foto’s opleverde. Hij noemde zichzelf niet voor niets een jager.
2. Erop af stappen
Stap twee: Als je net als Van der Elsken je doelen in het vizier hebt, is het belangrijk deze ook achterna te gaan. Het doel van de fotograaf: een reactie uit te lokken bij zijn onderwerpen. Soms zette hij daarvoor zijn foto’s zelfs in scene. Typisch voor Van der Elsken is zijn directe en gedurfde stijl. Hij stapte letterlijk op zijn doelen af. Zo kon hij zomaar naar je roepen: ‘He schoonheid! Kijk eens in de camera!’. Intussen had hij zijn beelden al geschoten. Het lukte hem door durf prachtige open portretten te schieten. Geen uitdaging ging hij uit de weg. Zet dus net als Van der Elsken die stap en ga ervoor!
Ed van der Elsken, ‘Meisje in de metro, Tokio’, 1981 / Ed van der Elsken, ´Yakusa Territorium Kamagasaki, Osaka´, 1960 (bewerkt)
3. Maak contact
De mensen die je ontmoet zijn essentieel voor het bereiken van je doelen. Dit wist Van der Elsken maar al te goed. Persoonlijk contact met zijn onderwerpen was voor hem de sleutel tot succes. Hij ontwikkelde een bijzondere manier van communiceren. Zo kende Van der Elsken op zijn eerste reis naar Japan de taal noch de tradities. Met handen en voeten communiceerde hij met de bevolking. Hij sprak de mensen gewoon aan in het Nederlands. Van der Elsken won het vertrouwen van de gesloten Japanners. Kijk maar naar de foto’s hierboven. Goede communicatie en opgedane contacten brengen jou een stap vooruit. Van der Elsken zocht de mensen uit die hem bij zijn visie konden helpen. Hij kon contact leggen met wie dan ook: een bijzondere inspiratiebron.
4. Vier successen
Heb je een kleine overwinning bereikt? Een stapje dichter bij je doel? Maak deze dan, net als Van der Elsken, bekend aan de wereld. Het zal je misschien weer nieuwe kansen brengen. Zo bekroonde Van der Elsken succesvol afgeronde fotoseries. Hij vertaalde ze naar prachtige fotoboeken. Met zijn fotoboeken liet hij zichzelf aan de wereld zien. Stuk voor stuk werden zijn boeken beroemd. Net als hij. Zijn motto: ‘Laat jezelf zien!’.
Doelen waarmaken is niet alleen een kunst op persoonlijk vlak. Je kunt de bovenstaande lessen ook meenemen in de context van een organisatie. Zo lees je hier onze blog over hoe je innovatie-implementatie tot een succes maakt.
Ook voor organisaties is het van belang ruimte te geven aan talenten en wensen van medewerkers. Zo kunnen zij net als de personages van Ed’s foto’s stralen. Het vermogen toenadering te zoeken tot mensen maakte de foto’s van Van der Elsken zo treffend. AimAtArt helpt organisaties de interactie tussen medewerkers te stimuleren. Ook benieuwd hoe je aan de hand van kunst met elkaar kunt nadenken over vraagstukken binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!
Photocredits heading: Ed van der Elsken, ‘Groenburgwal, Amsterdam’, 1956, (bewerkt)