Reflecting Forward; Kunst als tool voor reflectie en toekomstperspectief
2020 vraagt veel van ons. Steeds worden we verplicht ons aan te passen aan veranderende situaties. Gelukkig konden velen van ons de afgelopen weken weer even op adem komen, maar hoe zorg je er nu voor dat je de lessen van voor de zomer meeneemt naar de toekomst? Voor een goede opstart na de zomer is het belangrijk om stil te staan bij de weg die is afgelegd om dit punt te komen. Hoe hebben jij en je collega’s de afgelopen tijd ervaren? Wat heb je als organisatie geleerd? Om vooruit te komen moet je immers eerst weten waar je staat en waar je vandaan komt. Vanuit daar kan je bepalen welke richting je op wilt.
Een uiterst geschikte locatie om hierover na te denken is kunst- en landschapspark Land Art Delft. Weg van het scherm en op 1,5 meter!
In dit artikel nemen we je mee langs twee werken uit het park en staan we even stil bij het nu.
Stilstaan bij beweging
In een eerder artikel, een interview met Roy Sijbom, kwam al naar voren dat het juist nu belangrijk is om oog te hebben voor de behoeftes en uitdagingen van medewerkers. Ondersteuning bieden in deze behoeftes en uitdagingen schept vertrouwen en draagt op lange termijn bij aan het succes van jouw organisatie. Wat vond je van de ontwikkelingen binnen jouw organisatie? ‘Tijdperk I’, een werk van Nederlands kunstenares Ann Derkx, nodigt uit om hier op een leuke manier over in gesprek te gaan. Het werk bestaat uit twaalf stenen waar elk een ander woord op staat: eeuwig / toen / begin / tel / nacht / is / nu / einde / al / eens / voorbij / dag. Omdat de stenen in willekeurige volgorde zijn geplaatst kan iedereen elk woord naar eigen inzicht interpreteren. Welk woord vangt jouw ervaringen van de afgelopen tijd het beste? Zouden collega’s bij hetzelfde woord gaan staan, of denken die er toch anders over?
Ann Derkx, ‘Tijdperk I’ Toshitaka Nischizawa, ‘As Is’, 2013
Een nieuw begin
De coronaperiode heeft de vrijheid in zekere mate beperkt. Tegelijkertijd moesten we met zijn allen op zoek naar nieuwe wegen. Dit brengt kansen. Door oude patronen en gewoontes te herzien ben je wellicht tot nieuwe inzichten gekomen. Misschien kun je tijdens je volgende buitenwandeling eens nadenken over de volgende vraag: “Welke positieve ontwikkelingen van de afgelopen periode kun en wil je als organisatie meenemen naar de toekomst?” As Is’, een werk van Japans kunstenaar Toshitaka Nishizawa, prikkelt je om hierover na te denken. Voor dit werk gebruikte hij boomstammen, met elk een eigen verleden in het landschap. De gigantische blokken zijn zo nauwkeurig gerangschikt dat er als het ware een nieuwe boom is ontstaan. Ook hebben wij met eigen ogen kunnen zien dat de stammen vol zitten met bronnen van nieuw leven. Paddenstoelen, nieuwe planten die uit de stammen groeien en de talloze insecten doen denken aan een nieuw begin. Ben jij degene die jouw organisatie ook naar nieuwe wegen leidt?
Tijd voor reflectie!
Nu de zomer bijna voorbij is en veel bedrijven weer full speed aan de slag gaan, is het ontzettend belangrijk om vanuit dezelfde visie te vertrekken. Land Art Delft heeft zich hierbij bewezen als toplocatie voor reflectie en verbinding. Een unieke plek middenin de Randstad waar wij omringd door kunst, natuur en elkaar op anderhalve meter reflecteerden op de afgelopen periode.
Hopelijk hebben deze werken inspiratie geboden om het gesprek aan te gaan over het verleden, heden en de toekomst van jouw organisatie of team. Benieuwd hoe je nog meer richting kan geven aan de toekomst? Lees dan Moving Forward: geef richting!
Is jouw organisatie ready to reflect foward? Neem dan contact op met femke.lemmens@aimatart.nl
Credits
Ann Derkx, ‘Tijdperk I’
Toshitaka Nischizawa, ‘As Is’, 2013