Now is the time. Re-think your Impact!
De donuteconomie, de nieuwe economie, de betekeniseconomie. Allemaal relatief nieuwe economische modellen die we steeds vaker voorbij zien komen. Wat ze gemeen hebben met elkaar? Ze pleiten ervoor dat het radicaal anders moet. Maar hoe dan? Om ons die nieuwe economie voor te kunnen stellen, hebben we verbeeldingskracht nodig. En laat dat nu iets zijn dat kunstenaars bij uitstek hebben. Van 9 mei t/m 25 september 2022 is in Het HEM in Zaandam de perfecte tentoonstelling te zien. Chapter 5IVE, gebaseerd op het gedachtegoed van Rem Koolhaas en Samir Bantal, helpt je om je verbeeldingskracht aan te zetten en zo die nieuwe economie een stukje dichterbij te halen.
Ecologie als uitgangspunt
In al die nieuwe economische modellen zien we een grote rol voor de ecologie. Zo zien we in de betekeniseconomie dat ecologie het uitgangspunt vormt. ‘We moeten ons niet alleen druk maken om onze eigen soort, maar om alle soorten en zorgen dat ons ecosysteem met al die levensvormen kan floreren.’, aldus betekeniseconomie-expert Kees Klomp verbonden aan de Hogeschool Rotterdam.
Het thema ecologie zien we ook duidelijk terugkomen in Chapter 5IVE. Een mooi voorbeeld is het werk ‘Tree Mountain – A Living Time Capsule – 11.000 Trees, 11.000 People, 400 years’ van ecologisch kunstenaar Agnes Denes. Op de plek van een oude steengroeve in Finland werden 11.000 bomen geplant door 11.000 mensen van over de hele wereld. Het project had als doel om milieuschade te herstellen en mensen bewust te maken van hun impact. Voor minimaal 400 jaar is het bos een beschermd gebied. Elke planter heeft een certificaat ontvangen waarin staat dat diegene verantwoordelijk is voor die ene boom. Het is een erfbaar document en gaat dus over van generatie op generatie. Uniek dat hiermee zo duidelijk wordt gemaakt wat onze invloed is op toekomstige generaties.
‘Op welke manier ben jij bezig met toekomstige generaties?’
Sociale prioriteiten
In de donuteconomie van Kate Raworth zien we dat 12 sociale prioriteiten het fundament vormen voor haar model, gebaseerd op de universele rechten voor de mens. Dit zijn: voedsel, gezondheid, inkomen en werk, politieke inspraak, sociale gelijkheid, sekse gelijkheid, huisvesting, netwerken, energie en water. Deze 12 pijlers hebben we als mensheid minimaal nodig voor welzijn.
Ook deze sociale prioriteiten hebben een plek binnen Chapter 5IVE. In het werk ‘Agrilogistics’ van filmmaker Gerard Ortín Castellví kijken we naar de hyper-innovatieve agrarische bedrijvigheid in het Westland: een van de meest intensieve landbouwgebieden ter wereld. Indrukwekkend en tegelijk ook nog onwerkelijk om te zien hoe robots en apparaten planten sturen en beïnvloeden om hun output te optimaliseren. Tijdens de film zien we langzaam geiten, koeien en kippen de fabriek binnenkomen en het hyper-efficiënte proces in de war schoppen. Het roept vragen op over onze manieren van productie, consumptie en distributie van voedsel. Hoe willen we die productie vormgeven? En op welke manier willen we technologie daarvoor inzetten? Hoe is de balans tussen beheersen en loslaten?
Nieuwe waarde: Re-think your Impact
Succes van organisaties wordt nu nog vaak bepaald op basis van hoeveel financiële waarde de organisatie creëert. Maar mensen met enig fingerspitzengefühl voelen het al aankomen: dit gaat veranderen. In de toekomst wordt er volgens de nieuwe modellen naast financiële waarde vooral gekeken naar de bijdragen die de organisatie levert aan het oplossen van sociale en ecologische uitdagingen. Kortom, now is the time! Stel jezelf de volgende vraag:
‘Hoe staat het met de maatschappelijke positie van mijn organisatie?’
Ons programma Re-think your Impact vormt een mooi vertrekpunt om dit (opnieuw) op de kaart te zetten. We nemen je mee naar Het HEM in Zaandam en duiken in het gedachtegoed van Samir Bantal en Rem Koolhaas die hun blik radicaal kantelden van stad naar platteland. Zij zagen dat juist daar de grote veranderingen in onze manier van leven plaatsvinden. Nieuwe perspectieven, ervaringen en inspiratie gegarandeerd!
Meer weten over ons programma? Lees hier meer over Re-think your Impact of neem contact op met Emilie Vermeer.