Oefen zelf met creatief gedrag!
Hoe vaak we wel niet horen dat mensen zichzelf niet creatief vinden is op meerdere handen te tellen. Op creatief gedrag heerst nog vaak het vooroordeel dat het enkel is weggelegd voor kunstenaars of zweverige gekkies. Dat is nergens voor nodig, want iedereen kan creatief zijn. In deze artikelenreeks leggen wij a.d.h.v. een wetenschappelijke theorie uit hoe je creativiteit bij jezelf kunt stimuleren. Het eerste artikel ging over het creatieve proces. Dit artikel staat in het teken van de tweede pijler: Persoon.
Creatief gedrag vanuit de wetenschap: kennis, vaardigheden en gedrag
Het is een mythe dat creativiteit verschijnt als een soort inspiratiewolk die zomaar krijgt. Ieder persoon is in principe in staat om tot creatieve ideeën te komen. Alleen moeten er wel de juiste verbindingen worden gelegd. Vanuit de wetenschap worden er drie voorwaarden aangewezen die een persoon creatief maken: Kennis (wat iemand weet over bepaalde onderwerpen), vaardigheden en gedrag. Bij creativiteit gaat het erom hoe iemand deze voorwaarden inzet en combineert.
Wat is creatief gedrag?
Mensen die open staan voor nieuwe perspectieven en ervaringen, bewust op zoek gaan naar tegengestelde ideeën, mensen die lef hebben en risico’s durven te nemen. Maar ook samenwerken met anderen om zo tot nieuwe ideeën te komen. Want creatieve ideeën ontstaan vaak door verschillende perspectieven ergens op los te laten. Ook zijn creatieve mensen niet bang om te falen en durven ze te experimenteren. Al deze eigenschappen lijken misschien nog een ‘ver van je bed show’. Maar creativiteit is makkelijker in te zetten in je dagelijks leven dan je denkt.
Hoe kun je zelf oefenen met creatief gedrag?
Je kunt heel makkelijk zelf oefenen om nieuwe gewoontes en gedragingen aan te leren. De kunst is wel om gewoon met kleine stapjes te beginnen:
- Fiets eens een andere route naar je werk
- Ga op een andere werkplek zitten
- Visualiseer je ideeën. Bedenk bijvoorbeeld symbolen of teken eens iets uit.
- Zeg eens ja tegen dingen waar je altijd nee op zegt
- Kies iets voor de lunch wat je normaal nooit zou nemen
- Vraag collega’s naar hun visie op een vraagstuk waar je niet uit komt
- Bekijk je probleem eens vanuit een heel onrealistisch perspectief, bijv. van je oma of een stripfiguur.
- Draag een notebook voor al je ideeën en gedachtes en waar je af en toe eens in terug bladert voor inspiratie
- Plan een overleg eens op een onverwachte plek, bijv. buiten of in een museum.
Deze tips lijken misschien heel minimaal of een beetje gek. Maar door vaak te oefenen met nieuwe gewoontes wordt het steeds makkelijker. En sta ook stil bij wat dit gedrag je heeft opgeleverd en reflecteer! Zo kunnen er zomaar eens nieuwe inzichten en ideeën ontstaan.
Benieuwd naar andere manieren om creativiteit bij jezelf te stimuleren? Lees dan ons eerste artikel uit deze reeks over het creatieve proces
Heb jij interesse in de koppeling van theorie met praktische en creatieve oefeningen? Wij bieden creativiteitstrainingen op maat! Graag gaan we met jou in gesprek hoe we ze kunnen laten aansluiten bij het opleidingsaanbod binnen jouw organisatie.