PIPILOTTI RIST

Etage 0, trap naast zaal A

none

Pipilotti Rist, ‘Laat je haar neer’, 2009, Boijmans van Beuningen

Pipilotti Rist werd in 1962 geboren in Zwitserland. Haar bijzondere naam bedacht ze zelf: een combinatie van haar koosnaam Lotte en Pippi Langkous. Rist studeerde onder andere illustratie en fotografie. In eerste instantie maakte zij visuals voor concerten. Later richtte ze zich op het maken van installaties. De installatie die we hier zien is gemaakt naar aanleiding van haar tentoonstelling in dit museum. Omdat tentoonstellingen altijd maar tijdelijk zijn, nodigde het museum Rist uit om in het trappenhuis een permanente installatie te maken. Daarmee kreeg ook het trappenhuis weer een functie, omdat het door verbouwing niet meer in gebruik was. Het net waar de installatie uit bestaat is door middel van stalen balken en platen tussen de muren vastgezet. Het net is sterk genoeg om 20 tot 25 mensen te dragen.

Klim in het net, leun achterover en bekijk de videobeelden.

Deze vraag is voor iedereen: Welk effect heeft dit kunstwerk op jou? Het idee achter deze installatie is om een ontspannen ruimte te creëren waarin je het videowerk van Rist en andere kunstenaars in alle rust kunt ervaren en zelfs even kunt vergeten waar je je bevindt. Het kunstwerk is bedoeld om even op te laden.

Deze vraag is voor de Ampelmanners: Hoe omschrijven jullie de balans tussen werk en privé bij Ampelmann? Kun je daar enkele voorbeelden van geven?

Deze vraag is voor de studenten: Hoe laad jij je op voor je studie/ stage?


Terug naar menu