Tegenpolen samenbrengen is de toekomst
In het Stedelijk Museum in Amsterdam is nu de tentoonstelling ‘Coded Nature’ van Studio Drift te bezichtigen. Deze tentoonstelling biedt een mooie inspiratiebron om op een positieve manier na te denken over de toekomst. Daarin staan natuur en technologie niet tegenover elkaar, zoals dat nog vaak wordt gezien, maar werken ze juist samen.
Studio Drift is opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Dit kunstenaarsduo werkt samen met softwareontwikkelaars en ingenieurs voor de totstandkoming van allerlei grote installaties. De relatie tussen mens, natuur en techniek staat daarbij centraal. Op het eerste gezicht een onnatuurlijke combinatie: technologie en kunst. Toch blijkt de uitkomst alles behalve dat, want er komen de mooiste dingen uit voort.
Natuur nabootsen met techniek
De beweegredenen van de kunstenaars komen voort uit een drang om elementen uit de natuur na te bootsen. Iets dat erg ingewikkeld is, maar met huidige high tech-ontwikkelingen steeds beter lukt.
En waarom de natuur nabootsen? Het eindeloze aanpassingsvermogen en zich telkens willen verbeteren zit in de mens, maar ook in de natuur. Door tegenpolen samen te brengen, ontstaat er juist een mogelijkheid tot ontwikkeling en harmonie.
Een voorbeeld is ‘Flylight’, dat een zwerm vogels uitbeeldt door middel van knipperende led-lampjes. Met bewegingssensoren reageren de lampjes op het publiek, maar ook op elkaar, zoals bij echte vogels. Natuur en technologie komen op deze manier samen op een hele natuurlijke manier: de associatie met een zwerm vogels is snel gemaakt. De vogel is hét symbool voor vrijheid, maar laat in een zwerm juist het mooie van het collectief zien. Het gaat om de balans tussen het individu en de groep, dat ook op de mens toepasbaar is.
De verbinding tussen mens, natuur en technologie
Een ander voorbeeld is ‘Meadow’. Deze installatie bestaat uit een aantal lampen die doen denken aan bloemen en steeds op en neer vanaf het plafond gaan. Bij de val klappen de ‘bloemblaadjes’ open, en is er meer licht. Achter dit werk zit een intensief proces verborgen, waarbij ingenieuze patronen moesten worden geknipt en er ingewikkelde software nodig was voor het op-en-neer gaan van de lampen. Deze samenwerking zorgde voor dit prachtige resultaat.
Verschillen overbruggen door uitdagingen aan te gaan
Deze tentoonstelling laat de mogelijkheid van een samenwerking tussen verschillende disciplines zien. In vrijwel alle sectoren is dat onderwerp actueel: de verbinding tussen mens, natuur en technologie. Studio Drift laat zien wat er op dat gebied mogelijk is, door niet bang voor deze verschillende werelden te zijn maar juist de uitdaging aan te gaan. Zo creëren ze harmonieuze werken en een positief toekomst beeld. Hoe kijk jij naar de toekomst? Doe t/m 26 augustus inspiratie hiervoor op in het Stedelijk Museum.
Benieuwd hoe je zelf innovatief kunt zijn binnen je vakgebied? Lees hier hoe Piet Mondriaan dit deed.
Credits voor de afbeeldingen: Stedelijk Museum
1: Studio Drift, ‘Flylight’, 2018
2: Studio Drift, ‘Meadow’, 2018