Verplichte kost voor CEO’s: Biënnale in Venetië
Onlangs vierde AimAtArt haar 8e verjaardag op de Biënnale van Venetië. Elke twee jaar biedt deze stad een inkijkje in de wereld van de kunst. Naast tentoonstellingen van landen over de hele wereld in eigen paviljoens, stelde de Franse curator Christine Macel de hoofdtentoonstelling samen: Viva Arte Viva. Juist in deze tijd, die gedomineerd wordt door conflicten en ander leed, is het kunst dat ons menselijk maakt, aldus Macel. Kunst biedt reflectie, stelt fundamentele vragen en het is de plek voor vrijheid en expressie. Dit klinkt zwaarder dan het is, want als je iets kan zeggen over de editie van 2017 dan is het wel dat deze aanstekelijk werkt. Het plant zaadjes voor nieuwe ideeën, zorgt voor verrassingen en biedt hoop voor de toekomst. Kortom, verplichte kost voor CEO’s.
Optimisme
Stemde voorgaande edities nog somber, de Biënnale van dit jaar kenmerkt zich door optimisme. Toch worden actuele issues als de vluchtelingencrisis, diversiteit en discriminatie niet geschuwd. Neem het werk van Olafur Eliasson, die een community opzette voor vluchtelingen en asielzoekers in Venetië. Hij richtte een werkplaats in waar ze samen met studenten lampen van gerecycled materiaal in elkaar zetten. Een lamp kost 250 euro. De opbrengst gaat naar vluchtelingenorganisaties. Een positief initiatief én een oplossing voor een complex probleem. En Eliasson was niet het enige hoopgevende initiatief.
Andere kijk op innovatie
Met zoveel kunst op 1 plek is het bijna onmogelijk om niet ‘disrupt’ te worden in je kijken. Zo’n andere blik geeft de Japanner Shimbuku ons. Hij maakt op eenvoudige wijze duidelijk dat er eigenlijk niet zoveel is veranderd wat betreft technologische ontwikkelingen. Relativerend en humoristisch. Vergelijk de steen en de smartphone maar eens met elkaar. Wat is er nou precies veranderd in al die eeuwen? Lopen we over 100 jaar nog steeds met een voorwerp in onze hand? Hoe verhouden hedendaagse uitvindingen zich tot traditionele objecten? En wat nog meer uit de oudheid kan een voorspeller zijn voor toekomstige uitvingen? Interessante case om je organisatie over te laten buigen.

Shimabuku, Oldest and Newest Tools of Human Beings, 2016
Uitdaging: groots denken
Verder was het opmerkelijk dat de meeste kunstwerken kleurrijk en aantrekkelijk waren verpakt. Groots, paviljoenvullend en van veelzijdig materiaal. Werken die het goed doen op je tijdlijn. Wij vonden het ene kunstwerk nog meer ‘instagrammable’ dan het andere. Een voorbeeld hiervan is werk van de Canadees Geoffrey Farmer. Hij sloopte het Canadese paviljoen en liet er water uitspuiten. Iets afbreken dat er al jaren staat, daar is durf voor nodig. En dat is het misschien wel het allerleukste aan een bezoek aan de Biënnale. Je laten doordringen van het lef dat kunstenaars hebben. Zo maakte de Italiaan Gergio Andreotta Calo een gigantische installatie om ons kijken te ontregelen (zie bovenste foto).

Geoffrey Farmer, A way out of the mirror, 2017
Het zien van zoveel kunstwerken zorgt voor een frisse blik. “Is dat ideetje van marketing misschien toch nog niet zo baanbrekend? En uit hoeveel lef bestaat die nieuwe visie eigenlijk?” Het kan niet anders dan dat een bezoek aan de Biënnale je denkkader oprekt.
CEO’s: boek een ticket naar Venetië
CEO’s en andere business professionals: zie jij het als je rol om mensen te inspireren en aan te steken in hun werkzaamheden? Te motiveren om de dingen anders te doen en te verleiden voor vernieuwing? En wil je zelf ook af en toe eens ontregelt worden, boek dan een ticket naar Venetië. Het kan nog t/m 26 november. Benieuwd naar jullie posts op instagram!
Tips nodig voor jouw ideale bezoek aan de Biënnale of voor must-sees? Neem dan contact met ons op.