Waarom wij 25 HR-professionals een pikdonkere tunnel in stuurden
AimAtArt bestaat 10 jaar en dat vieren we heel 2019 in het licht van ons eigen thema: CreativiTIJD. Deze twee begrippen, creativiteit en tijd, kunnen namelijk niet zonder elkaar. Daarom doken we op vrijdag 20 september gezamenlijk met een groep HR-professionals in het volgende vraagstuk: Hoe organiseer ik vanuit mijn rol meer CreativiTIJD in mijn organisatie?
Om dit onderwerp verder uit te diepen kwamen we samen in culturele broedplaats Het HEM in Zaandam. Het belang van je eigen creatieve proces liep als een rode draad door de hele dag heen. Om creativiteit in anderen te kunnen stimuleren, is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Het concept van prime the mind kan daarbij helpen. Je schrijft een vraag die er in je werk of persoonlijke leven speelt op en laat je hem vervolgens een tijdje liggen. Onze hersenen werken zo dat ze ook onderbewust met deze vraag bezig blijven. Wanneer je er vervolgens op terugkomt, zal je zien dat je tot nieuwe inzichten bent gekomen.
Hoe zet jij vernieuwing in jouw organisatie in gang en wat is daarin jouw rol?
Vanuit de wetenschap zijn er persoonskenmerken en gedragingen gedefinieerd die creativiteit stimuleren. Kunstenaars zijn in het bezit van deze eigenschappen. Bijvoorbeeld: het openstaan voor nieuwe ervaringen. Daarom stuurden we bij één van onze workshops de deelnemers een pikdonkere oude (schiet)tunnel in. Dit hoorde bij een kunstwerk van Nicolás Jaar, ‘Incomprehensible Sun’. Door de gehele tunnel schijnt een laserlicht, tot het plotseling helemaal donker is en er alleen nog maar harde, vreemde geluiden te horen zijn. Bij dit kunstwerk zoek je letterlijk het onbekende op. Wanneer het donker wordt wil je intuïtief meteen weg, maar als je er rationeel over nadenkt, weet je dat er niks kan gebeuren. Een mooie metafoor, want die balans tussen intuïtie en de ratio, gevoel en cijfers, is ook binnen organisaties belangrijk. Om dat te bereiken moet het goede voorbeeld gegeven worden.
Samen in beweging
Balans speelde ook een belangrijke rol bij het kunstwerk ‘Rolling Together’. Het gelijknamige kunstwerk is gemaakt door Francoise Braun en Casper Teijgeler, oprichters van Kunstconstructie. Deelnemers mochten in het kunstwerk zitten, bestaande uit een enorme houten ‘bal’. Er werd gezocht naar balans en welke kanten op te bewegen, en daar werden belangrijke lessen uit getrokken. Veel contact en oog hebben voor elkaar zorgde ervoor dat bewegen makkelijker ging. Daaruit bleek dus: je hebt elkaar nodig voor beweging. Maar té veel beweging maakte het juist weer ongemakkelijk, dus het vinden van de juiste balans daarin is belangrijk. Verder werd duidelijk dat stil staan ook maar saai is. Beweging is af en toe dus gewoon nodig.
Hoe zorg je voor een innovatief ecosysteem?
Om creativiteit en vernieuwing te stimuleren is er een innovatief ecosysteem binnen de organisatie nodig. Tijdens één van de workshops zijn we aan de slag gegaan met de resultaten van ons tweejarig onderzoek naar in hoeverre mensen binnen organisaties worden gestimuleerd om te vernieuwen. Daarbij werden vooral de volgende punten als grootste uitdaging gezien: ondersteuning van de organisatie, creativiteit in de organisatie en leiderschap. Met behulp van een brainstormsessie werden er meer dan 50 ideeën geopperd hoe HR kan bijdragen aan een beter innovatief ecosysteem. De belangrijkste thema’s die terugkwamen: het delen van mislukkingen en successen, meer verbinding creëren tussen de verschillende lagen van de organisatie en het inspireren van jezelf en anderen voor creatieve oplossingen.
Er spelen duidelijk meerdere factoren een rol bij het creëren van meer creativiteit. Wil jij ook het creatief potentieel van je organisatie stimuleren? Neem dan ons contact met ons op.