Waarom wij 50 innovatie-managers & beslisnemers naar een oude kogelfabriek stuurden
AimAtArt bestaat 10 jaar en daarom staat heel 2019 in het teken van CreativiTIJD. Donderdag 19 september was hét moment om dieper in dit thema te duiken. Samen met een groep visionairs pluisden wij het volgende vraagstuk uit: Hoe organiseer ik meer CreativiTIJD in mijn organisatie?
Om deze vraag te beantwoorden lieten we innovatiemanagers en beslisnemers naar culturele broedplaats Het HEM in Zaandam komen. Door middel van een paneldiscussie en uitdagende workshops gingen we verder in op het vraagstuk, en onderliggende vragen als:
Wat kan ik leren van het werkproces van een kunstenaar? Hoe krijg ik mijn mensen in beweging? En zetten we een innovatief ecosysteem in gang?
CreativiTIJD maakt tongen los
De dag begon met een panelgesprek met Roy Sijbom, UvA-docent en expert op het gebied van innovatie en leiderschap, en kunstenaar Marjet Zwaans, resident bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daar viel meteen op wat dit onderwerp allemaal losmaakt. CreativiTIJD is een groot thema binnen veel organisaties. Om goed om te gaan met innovaties heb je beide elementen nodig: creativiteit en tijd. Werkdruk wordt gezien als één van de grootste obstakels. Wel is het belangrijk om daarbij te bedenken dat dit persoonsafhankelijk is. De één werkt efficiënter vlak voor een deadline, de ander met een ruimere planning. Voor je collega’s is het belangrijk om niet alleen te benoemen dat er ruimte en tijd nodig is, maar dit als werkgever/manager ook daadwerkelijk te geven. Daarmee creëer je de juiste sfeer binnen jouw organisatie. Met als belangrijkste uitgangspunt: niet denken in kleine stapjes, maar juist aan de lange termijn.
Daarnaast heeft ‘tijd vrijmaken’ vaak een negatieve ondertoon. Misschien moeten we er dus op een andere manier naar kijken. Het gaat namelijk om een bepaalde mindset, iets wat gedurende de dag steeds op de achtergrond blijft en af en toe naar voren komt. Volgens Marjet gebeuren de meest interessante en onverwachte dingen wanneer je niet direct op een resultaat bent gericht. Onze tip daarvoor is: loslaten. De mooiste dingen gebeuren wanneer je alles even vergeet en vrij kunt zijn in wat je doet.
Hoe zorg ik voor een innovatief ecosysteem?
Tijdens één van de workshops zijn we aan de slag gegaan met de resultaten van onze Innovatie Barometer. We deden twee jaar lang onderzoek naar in hoeverre mensen binnen organisaties worden gestimuleerd om te vernieuwen. Vervolgens zijn er binnen een uur wel meer dan 100 ideeën voortgekomen om het innovatieve ecosysteem in hun eigen organisatie te versterken. Het basis ingrediënt: het hebben van een heldere, tastbare en prikkelende visie. Daarnaast werd er voorgesteld om meer kennis uit te delen door bijv. talenten tussen bedrijven uit te wisselen. Ook kwam het woord ‘mislukkingen’ regelmatig terug. Leiders mogen meer open zijn over mislukkingen, en successen ook vieren.
Wat kun je leren van het werkproces van een kunstenaar?
De workshop van kunstenaar Marjet Zwaans was een goed voorbeeld van naast figuurlijk, ook letterlijk ruimte maken om te creëren en reflecteren. De workshop vond plaats aan een gefragmenteerde ronde tafel, waarvan elk fragment uit een ander materiaal bestond; boomschors, piepschuim, klei, koper, porselein, mos en een tweezijdige spiegel. Deelnemers werden uitgenodigd om intuïtief plaats te nemen bij een materiaal waar ze zich toe aangetrokken voelden. De materialen openden het gesprek. Door met veel aandacht en van nabij de specifieke eigenschappen van het materiaal te bekijken, betasten en bespreken ontstonden ermetaforen voor processen als groei, krimp, productie en samenwerking binnen een organisatie. Ter afsluiting werden de fragmenten gezamenlijk gevormd tot een nieuw geheel. Toespelend op de spanning die je als individu voelt tussen verantwoordelijkheid naar je organisatie en verantwoordelijkheid naar de samenleving. De workshop had veel impact. Deelnemers werden uit hun comfortzone gehaald en geïnspireerd om op een radicaal andere manier na te denken.
Hoe krijg ik mensen in beweging?
De workshop ‘Rolling Together’ bracht letterlijk beweging teweeg. Het gelijknamige kunstwerk is gemaakt door Francoise Braun en Casper Teijgeler, oprichters van Kunstconstructie. Deelnemers mochten in het kunstwerk zitten, bestaande uit een enorme houten ‘bal’. Er werd gezocht naar balans en welke kanten op te bewegen. Er werden grenzen opgezocht en gegeven. De belangrijkste conclusies: voor beweging is communicatie key. Je moet anderen betrekken bij je ideeën, zodat er balans blijft. En wanneer iedereen een eigen rol heeft, zorgt beweging ook voor energie en plezier: de belangrijkste voorwaarden voor verandering.
Tot slot: In elke organisatie wordt er gezocht naar meer CreativiTIJD. Het maakt succesvoller én leuker om er te werken. Wil je meer CreativiTIJD in jouw organisatie? Neem contact met ons op!