Zo ontstaan meesterwerken: geef vrijheid aan invulling van de bedrijfsvisie!
In hoeverre is er in jouw bedrijf ruimte voor een eigen invulling van de bedrijfsvisie? Laat je inspireren door de Bechers!
Om je doelstellingen te behalen, heb je een duidelijke visie en bijbehorende strategie ontwikkeld. Wat is de ruimte die de mensen in je organisatie krijgen om op hun eigen wijze die strategie te realiseren? En is die vrije ruimte wenselijk of wil je juist dat je mensen met militaire precisie op jouw manier werken? Laat je inspireren door Düsseldorfer Photoschule en ontdek hoe een duidelijke visie ook ruimte biedt voor eigen invulling. En dat dit juist tot mooie resultaten leidt!
Het lijkt alsof er van de Kunstacademie te Düsseldorf alleen maar bekende fotografen komen. Een voorbeeld hiervan is Andreas Gursky. Een van zijn meesterwerken werd voor meer dan 4 miljoen dollar verkocht. Maar ook Thomas Ruff en Axel Hütte zijn grote namen in de fotografiewereld. Zij zijn alle drie student geweest van het fotografie koppel Bernd en Hilla Becher. Hun formele en conceptuele benadering van het fotograferen sloeg enorm aan bij hun leerlingen. Deze uitgangspunten zijn bij al hun studenten te herkennen, maar wel elk met een eigen draai.
De docenten Bernd en Hilla Becher
De Bechers gaven les aan de Photoschule in de jaren 80 van de twintigste eeuw. Het werk van dit duo heeft duidelijke kenmerken. Deze kenmerken zijn door hun hele oeuvre verwerkt. Ze zijn begonnen met het fotograferen van industriële onderwerpen, zoals hoogovens, mijnkranen en gastanks. Deze onderwerpen werden uitvoerend in het midden en op dezelfde hoogte gefotografeerd en op klein formaat afgedrukt. Hierdoor oogt het erg zakelijk, maar ook erg registrerend. Verder ziet het werk er erg afstandelijk uit, want je kunt je er niet mee identificeren. Bij het werk ‘Gas Tanks’ is dit goed te zien. Op een formele manier zijn de tanks op de foto gezet, want ze zijn allemaal op precies dezelfde manier gefotografeerd. Deze afstandelijke en objectieve blik namen de leerlingen ook over.
Thomas Ruff en Andreas Gursky
Vanuit bovenstaande visie leerden de studenten van de Bechers kijken en fotograferen. Binnen deze duidelijke koers zochten ze de ruimte op, om hier hun eigen invulling aan te geven. Zo besloot Thomas Ruff een zijweg in te slaan. Hij ging als eerste van de academie fotograferen in kleur. Verder maakte Andreas Gursky zelfs de keuze om enorme taferelen te fotograferen en dit op groot formaat weer te geven. Daarnaast ging hij ook experimenteren met digitale technieken, om zo zijn foto’s te bewerken. Het was mogelijk voor al deze fotografen om hun eigen signatuur te ontwikkelen, omdat er ruimte was voor experiment. Naast alle formele uitgangspunten werden nieuwe ontwikkelingen op deze school juist gestimuleerd. Als een werknemer een eigen invulling toevoegt, hoeft dit niet te betekenen dat hij of zij niet meer vanuit eenzelfde visie of overtuiging werkt. Want ondanks alle experimenten bleven Ruff en Gursky werkzaam binnen dezelfde stijl als de Bechers. De observerende en registrerende houding is in elk werk te herkennen. In het werk ‘Nacht 2 I’ van Ruff en in ‘Mercedes Rastatt’ van Gursky is dit ook te zien. Beide werken tonen een objectieve en formele sfeer, omdat de foto niet het doel heeft om emotie op te wekken. Beide fotografen hebben een hele registrerende houding ingenomen, omdat ze een moment hebben vastgelegd dat niet uniek is. Het zijn alledaagse objecten, die puur zoals ze zijn worden weergegeven. Dit komt overeen met de stijl van de Bechers, omdat zij ook alledaagse objecten vastlegden met een duidelijke registrerende houding. Alle foto’s tonen een bepaald overzicht, ze leggen een situatie vast zoals hij is.
Laat je inspireren door hoe Bernd en Hilla Becher hun stijl overdroegen op anderen, maar daarbinnen dus wel de ruimte boden voor vernieuwing en experiment. Op deze manier maakten ze het ontwikkelen van een eigen signatuur mogelijk voor een nieuwe generatie kunstenaars. Deze nieuwe generatie kunstenaars heeft sterk bijgedragen aan het wereldberoemd maken van de fotografie van de Bechers. Dus zorg voor een heldere visie en laat daarbinnen ruimte voor eigen invulling en je medewerkers zullen je verrassen en jouw visie een stap verder brengen. Ga eens bij jezelf te rade, hoe helder is jouw visie? En welke ruimte geef je de mensen in jouw organisatie om hier hun eigen draai aan te geven?midd
Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in de fotografen van de Düsseldorfer Photoschule, ga dan zeker even langs bij Huis Marseille! Dit fotografiemuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam wijdt tot 3 juni 2018 een tentoonstelling aan het leermeesterschap van de Bechers en hun leerlingen.
Lees hier meer over de tentoonstelling.
Ben je benieuwd hoe jij pionier wordt in eigen vakgebied? Lees hier onze blog.
Credits foto’s huis Marseille:
Bernd & Hilla Becher, ‘Gas Tanks’, 1983-1992.
Andreas Gursky, ‘Mercedes Rastatt’, 1993.
Thomas Ruff, Nacht 2 I, 1992.